Periode na de abortus behandeling

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen. Na de behandeling krijg je antibiotica tegen infecties. Je zult zich lichamelijk snel weer goed voelen. Wel kun je enkele dagen last hebben van gespannen borsten, bloedverlies of buikpijn. Zo nodig mag je een pijnstiller zoals Advil, Ibuprofen of Aleve innemen. De eerstvolgende menstruatie kunt je 4 tot 6 weken na de abortus verwachten.

 

Wanneer na de behandeling de borsten gespannen en pijnlijk aanvoelen of er sprake is van stuwing, kun je het beste een strakke beha dragen. Vooral niet de borsten masseren. Ook kunnen ijskompressen helpen. Eventueel kun je bij pijn Paracetamol innemen. Wanneer er melk uit de tepels komt, is het mogelijk deze afscheiding te remmen. Deze medicijnen schrijven we niet standaard voor in verband met de bijwerkingen. Neem hiervoor contact op met je eigen arts.

 

De eerste twee weken na de behandeling mag je geen tampons gebruiken, niet zwemmen, geen bad nemen en geen seksuele omgang hebben.


Soms kun je enkele dagen tot weken emotioneel labiel reageren door hormonale veranderingen in uw lichaam. Wanneer je problemen krijgt met de verwerking van de zwangerschapsafbreking, zullen wij je graag begeleiden bij het vinden van geschikte psychische hulp. Je kunt ook contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij abortusverwerking. Kijk op www.fiom.nl voor meer informatie.

 

Nazorg bij AbortusDrie weken na de behandeling komt je voor een controle naar de kliniek. Je kunt hiervoor ook naar je eigen arts gaan. Als je naar uw eigen arts gaat, vragen wij je drie weken na de behandeling een evaluatieformulier in te vullen en het formulier aan ons te retourneren. Klik hier voor het evaluatieformulier.