Periode na de abortuspil

De abortus behandeling heeft geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen.

In de kliniek krijg je de abortuspil Mifegyne® te slikken. 
Vervolgens krijg je 4 tabletten Cytotec® mee naar huis. Deze tabletten breng je 2 dagen later vaginaal in. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder sa
mentrekt en de zwangerschap wordt afgestoten.

Pijn na inname abortuspil

Na de toediening van de tabletten zul je pijn en bloedverlies ervaren. Zowel het bloedverlies als de pijn kunnen langer duren en erger zijn dan een normale menstruatie. Ook kun je wat stolsels verliezen. Het is daarom het beste om meteen ook een pijnstiller zoals Advil, Ibuprofen of Aleve in te nemen. Er moet tijdens deze dag een volwassene bij je zijn die op de hoogte is van de abortus.

 

Wij raden je aan voor het bloedverlies geen tampons te gebruiken, maar gewoon maandverband. De eerstvolgende menstruatie kun je 4 tot 6 weken na de abortus verwachten.

 Hormonale veranderingen 

Soms kunt je enkele dagen tot weken emotioneel labiel reageren door hormonale veranderingen in je lichaam. Wanneer je problemen krijgt met de verwerking van de zwangerschapsafbreking, zullen wij je graag begeleiden bij het vinden van geschikte psychische hulp. Je kunt ook contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij abortusverwerking. Kijk op www.fiom.nl voor meer informatie.

 

Vier weken na de abortus doe je zelf een zwangerschapstest. Indien deze negatief is, is de behandeling geslaagd en volledig.

Is de test positief, zelfs als deze heel licht positief is, moet je contact met ons opnemen voor een nacontrole in de kliniek. We zullen dan bespreken wat het vervolgtraject zou kunnen zijn. Dit kan zijn: afwachten, de behandeling herhalen of een zuigcurettage verrichten.

Als je het prettiger vindt om voor de nacontrole bij ons een afspraak te maken, dan is dat natuurlijk ook altijd mogelijk. Ook kan het zijn dat de arts daar specifiek om vraagt.