Overtijdbehandeling bij ongewenste zwangerschap

 

Ben je ongewenst zwanger en wil je de zwangerschap niet doorzetten? Bloemenhove Kliniek biedt twee opties als overtijdbehandeling:

 

Voorafgaande aan de behandeling gaan we eerst met je in gesprek. Als je een afgewogen en vrij keuze voor abortus hebt genomen, zullen we de mogelijke behandelopties uitleggen. Vanaf 16 jaar mag je zelf beslissen om je zwangerschap af te breken Ben je jonger dan 16? Dan dien je toestemming van je ouders te krijgen. Als dit niet mogelijk is, dan kun je contact met je huisarts of met met ons opnemen en helpen wij je verder.

Tot 16 dagen overtijd geen bedenktijd

Overtijdbehandelingen zijn mogelijk als je maximaal 16 dagen overtijd bent.
Ben je langer dan 16 dagen overtijd? Dan spreken we niet meer over een ‘overtijdbehandeling’. Om vast te stellen dat je binnen de termijn valt, zal er een echo gemaakt worden. Val je binnen de termijn, dan kan een overtijdbehandeling plaatsvinden via de abortuspil of zuigcurettage.

Meer dan 16 dagen overtijd

Ben je langer dan 16 dagen overtijd?  Dan krijg je te maken met de wettelijke bedenktijd. Dit houdt in dat je verplicht bent een arts te spreken over de zwangerschap en de mogelijke beëindiging ervan. 
Dit gesprek kan met je eigen huisarts zijn, of een arts in onze kliniek. Na het gesprek moet je minimaal vijf dagen wachten (bedenktijd) voordat de daadwerkelijke behandeling plaats kan vinden. Sta je na de vijf dagen nog steeds achter je keuze? Dan kun je kiezen voor een abortusbehandeling in de kliniek

Overtijdbehandeling in de kliniek

Kies je voor een behandeling in de kliniek? Dan kun je telefonisch een afspraak maken.
Laat altijd weten als er (medische) bijzonderheden zijn of als je medicijnen slikt. Op de dag van de behandeling meld je je bij de receptie. Je hoeft niet alleen te komen, een vriend, vriendin of ouder is welkom.

Bij de aanmelding krijg je een vragenlijst om in te vullen. Als dat gedaan is, volgt een gesprek en vooronderzoek. Daaropvolgend roept de verpleegkundige je op. Voel je vrij om te allen tijde je vragen te stellen. Ook als je twijfelt kun je dit op ieder moment kenbaar maken. Het Bloemenhove team is begripvol, en weet wat er in je omgaat.

Dagbehandeling

De overtijdbehandeling vindt plaats gedurende de dag. Een overnachting is niet nodig.
Kies je voor een behandeling met de abortuspil? Dan zal de totale verblijfsduur in de kliniek gemiddeld 2 uur bedragen.

Kies je voor een zuigcurettage behandeling? Dan is de verblijfsduur in de kliniek gemiddeld 5 uur.
Als de zuigcurettage onder sedatie heeft plaatsgevonden, dan mag je de 24 uur die daarop volgt niet actief aan het verkeer deelnemen.
Meer informatie over de behandeldag.