NL EN FR DE PL
 

Verwijzers


Wanneer een verwijzing?
Uw patiënte* is bij u gekomen vanwege een ongewenste/ongeplande zwangerschap. U heeft met haar de mogelijkheid van een abortus besproken. In verband met de wettelijke bedenktijd en de wachttijden voor behandeling in onze klinieken, verzoeken wij u de vrouw* al bij dit eerste gesprek een verwijsbrief mee te geven. Ook als zij nog maar kort zwanger is en/of nog niet zeker is van haar beslissing. 

De verwijzing kunt u aan uw patiënte meegeven of naar ons mailen of faxen.
Onze klinieken zijn niet aangesloten bij Zorgdomein.

NB Vanaf 1 januari 2023 vervalt de wettelijke bedenktijd

Overtijdbehandeling

Een overtijdbehandeling is mogelijk bij zwangerschappen onder de 16 dagen amenorroe (van 5 tot 6 weken + 2 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie). Het betreft hier een wettelijke term die betekent dat er nog geen verwijzing nodig is en er ook geen bedenktijd voor de vrouw geldt. De behandeling kan een abortuspil of een zuigcurettage (vacuümaspiratie) zijn.

Bedenktijd

Vanaf 16 dagen amenorroe (vanaf 6 weken + 2 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie) is voor een abortus een eerste consult met een arts verplicht en geldt er een wettelijke bedenktijd van 5 dagen. De bedenktijd wil zeggen dat een vrouw nadat ze voor het eerst met een arts over haar zwangerschap heeft gesproken, minimaal vijf dagen moet nadenken over haar beslissing. Zij mag echter wel direct een afspraak maken voor een behandeling in de kliniek. Behandeling kan vanaf de zesde dag na het eerste gesprek met een arts plaatsvinden. Het eerste consult kan met de eigen huisarts zijn, een gynaecoloog of met een arts van onze kliniek. De verwijzing mag echter niet van een verloskundige zijn. 

Let op! De wettelijke bedenktijd gaat pas van start vanaf de datum van het eerste gesprek met een arts. Het is daarom belangrijk dat deze datum in de verwijsbrief vermeld staat.

Welke behandeling?
In onze klinieken heeft de vrouw tot negen weken zwangerschap de keuze tussen een medicamenteuze abortus (abortuspil) of een zuigcurettage (vacuümaspiratie). Van 9 tot 13 weken is de behandeling altijd een zuigcurettage. Bij zwangerschappen van 13 tot 22 weken vindt een instrumentele behandeling plaats. Op deze website kan zij meer informatie over alle behandelingen vinden.

* of andere persoon met een baarmoeder