NL EN FR DE PL
 

Ongewenst zwanger

Ben je ongewenst zwanger, dan kun je kiezen voor een abortus. In Nederland is abortus mogelijk tot 22 weken zwangerschap.

Het beëindigen van een ongewenste zwangerschap kan een moeilijke beslissing zijn. Het is belangrijk dat het echt jouw eigen keuze is. Neem de tijd om er goed over na te denken en praat er zo mogelijk over met iemand die je kunt vertrouwen. Sta je er alleen voor? Dan kun je ook contact opnemen met het FIOM. Dit is een neutrale organisatie die je kan helpen een keuze te maken als je ongewenst zwanger bent.

Heb je eenmaal je beslissing genomen, dan kun je bij Abortus kliniek Haarlem en abortus kliniek Amsterdam terecht voor advies en behandeling. Wij luisteren naar je zonder te oordelen en kijken samen met jou welke behandeling het beste bij je past.

Soorten behandelingen bij ongewenste zwangerschap

Of je nu kiest voor een curettage in onze kliniek of een behandeling thuis met de abortuspil, wij begeleiden je tijdens alle stappen van je behandeling en bieden ook daarna de zorg die je nodig hebt. Daarnaast geven we je advies over de voor jou meest geschikte anticonceptie om een eventuele nieuwe ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Voor informatie in je eigen taal over seksualiteit en het afbreken van een zwangerschap als deze ongewenst is kun je ook kijken op de website van Zanzu.

Wat kan ik doen als ik onbeschermde seks had of als het is misgegaan met het condoom?

Als dat minder dan drie dagen geleden is gebeurd, kun je bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil (Norlevo®) kopen. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Maar een morning-afterpil beschermt niet voor 100%. Als je daarna meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kun je bij de apotheek en drogist krijgen.

Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks had, kan er ook een koperspiraaltje in je baarmoeder worden geplaatst. Dat voorkomt het groeien van de zwangerschap en beschermt je tegen een nieuwe zwangerschap.

Ik zie erg op tegen de abortus, kan ik mijn ervaringen met iemand delen?

Als je je onzeker voelt of moeite hebt om een beslissing te nemen, kun je contact opnemen met de FIOM. Dit is een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in je omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kun je voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.

Worden de kosten van de abortusbehandeling gedekt door mijn ziektekostenverzekering?

Nee. Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor de abortusbehandeling te betalen. De kosten worden dan volledig vergoed uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Je zorgverzekeraar wordt door ons niet op de hoogte gesteld van de behandeling en er gaat niets van je eigen risico af. Je blijft dus anoniem.