NL EN FR DE PL
 

Abortus Nederland

Abortus, of zwangerschapsbeëindiging, is in Nederland sinds 1981 legaal. Dit betekent dat iedere vrouw (of persoon met een baarmoeder) tot 22 weken zwangerschap zelf beslist of ze haar zwangerschap voort wil zetten of beëindigen. Abortuskliniek Amsterdam en Abortuskliniek Haarlem behandelen vrouwen uit Nederland en uit het buitenland. Bij Abortuskliniek Haarlem vinden behandelingen plaats tot 22 weken zwangerschap. Bij de kliniek in Amsterdam is dat tot 18 weken.

Waarom naar het buitenland voor abortus?

Sommige vrouwen komen uit landen waar abortus verboden is of waar het alleen wegens bepaalde redenen is toegestaan. Andere vrouwen komen naar Nederland omdat hier veilige en legale abortusklinieken zijn en in hun eigen land niet. Anderen komen hier uit angst voor het stigma rondom abortus in hun eigen land, of omdat de legale behandeltermijn daar is verstreken. In Duitsland bijvoorbeeld is abortus toegestaan tot 12 weken zwangerschap, in Frankrijk is dat tot 14 weken. In Polen is een zwangerschapsbeëindiging momenteel bijna niet meer mogelijk. Veel Poolse vrouwen kiezen daarom voor abortus in Nederland.

Ziekenhuis of abortuskliniek Nederland

Abortus wordt in Nederland uitgevoerd in ziekenhuizen en abortusklinieken. Ga je naar het ziekenhuis voor een abortus, dan wordt de behandeling betaald door je zorgverzekering. De behandeling komt dan op je zorgoverzicht te staan en is dus niet anoniem. Een abortusbehandeling in een abortuskliniek wordt bekostigd uit een overheidssubsidie en is daardoor altijd anoniem.  Informatie over je identiteit en de behandeling delen we dus niet met derden, tenzij je daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft. Kijk bij contact even  welke kliniek voor jou geschikt is. 

Geen verwijzing, overnachting

Voor een abortus heb je geen verwijzing van een arts nodig, ook is er geen bedenktijd. Je kunt direct een afspraak maken in onze kliniek. Kijk hiervoor bij contact.
Na een behandeling kun je dezelfde dag naar huis, je hoeft niet in de kliniek te overnachten . Alle behandelingen zijn veilig en hebben geen invloed op je vruchtbaarheid. Let er wel op bij een algehele verdoving (roesje) dat je in de 24 uur daarna niet zelf auto mag rijden of iets anders besturen (fiets, scooter). Kom je uit het buitenland, of woon je niet in de buurt en wil je niet direct de terugreis maken? Dan is het verstandig te kiezen voor een overnachting in de buurt van de kliniek. Meer informatie vind je onder nazorg.