NL EN FR DE PL
 

Abortus

In Nederland is abortus toegestaan tot 24 weken zwangerschap. In de praktijk behandelen artsen tot 22 weken. Bloemenhovekliniek Haarlem en Abortuskliniek Amsterdam bieden verschillende abortusbehandelingen aan:

  • Abortuspil bij 5 tot 9 weken zwangerschap
  • Zuigcurettage bij 5 tot 12 weken zwangerschap
  • Abortus dagbehandeling bij 13 tot 17 weken zwangerschap
  • Alleen in Bloemenhovekliniek: abortus dagbehandeling bij 18 tot 22 weken zwangerschap

Met de keuzetool kun je bepalen welke behandeling voor jou geschikt is.

“Ik geloof dat er wel honderd geldige en goede en belangrijke redenen zijn om voor abortus te kiezen. Bijvoorbeeld de simpele reden dat je geen kind wilt. Dat je het niet kunt betalen, dat je partner het niet wil, dat je twijfelt over je relatie of over jezelf. Dat je er nog niet klaar voor bent, of juist al veel/genoeg kinderen hebt. Dat je te jong bent ervoor, of te oud. Dat het niet past bij je carrière. Dat het condoom scheurde, dat je kalender niet klopte, dat het huis te klein is. Dat je familie het niet accepteert. Dat je vreemdging. En ga zo maar door. Als je pro-abortus bent dan ben je dus vóór het recht om hierover te beslissen, wat de reden van je keuze ook is.”

Lees meer ervaringen

Een zwangerschap afbreken

Het afbreken van een zwangerschap kan een moeilijke beslissing zijn. Het is belangrijk dat je er goed over nadenkt en dat het jouw eigen keuze is. Neem de tijd en praat er over met iemand die je kunt vertrouwen. Kom je er niet uit, dan kun je ook terecht bij de FIOM of Praktijk Myra Borkent. Dit zijn gespecialiseerde (neutrale) organisaties die je kunnen helpen een keuze te maken. Voor uitgebreide informatie in je eigen taal over seksualiteit en seksuele voorlichting kun je ook kijken op de website van Zanzu.

Wat kan ik doen als ik onbeschermde seks had of als het is misgegaan met het condoom?

Als dat minder dan drie dagen geleden is gebeurd, kun je bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil (Norlevo®) kopen. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Maar een morning-afterpil beschermt niet voor 100%. Als je daarna meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kun je bij de apotheek en drogist krijgen.

Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks had, kan er ook een koperspiraaltje in je baarmoeder worden geplaatst. Dat voorkomt het groeien van de zwangerschap en beschermt je tegen een nieuwe zwangerschap.

Ik zie erg op tegen de abortus, kan ik mijn ervaringen met iemand delen?

Als je je onzeker voelt of moeite hebt om een beslissing te nemen, kun je contact opnemen met de FIOM. Dit is een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in je omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kun je voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.

Worden de kosten van de abortusbehandeling gedekt door mijn ziektekostenverzekering?

Nee. Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor de abortusbehandeling te betalen. De kosten worden dan volledig vergoed uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Je zorgverzekeraar wordt door ons niet op de hoogte gesteld van de behandeling en er gaat niets van je eigen risico af. Je blijft dus anoniem.