NL EN FR DE PL
 

Anticonceptie

Tijdens je afspraak in onze kliniek bespreken we het gebruik van anticonceptie met je. Aansluitend aan de behandeling (of binnen je eerste menstruatiecyclus daarna) kunnen wij een spiraal of een hormoonstaafje (Implanon) bij je plaatsen. Deze middelen zijn in onze kliniek te koop. Je mag het spiraal of het hormoonstaafje ook zelf meebrengen.

Voor uitgebreide informatie over alle anticonceptie en het gebruik ervan kun je kijken op  www.anticonceptie.nl of www.zanzu.nl (in meerdere talen)

De anticonceptiemiddelen die wij aanbieden zijn:

Kosten

Ben je in Nederland verzekerd? Dan is de plaatsing van een spiraal of hormoonstaafje aansluitend aan de abortusbehandeling, of binnen je eerste menstruatiecyclus erna, gratis. De kosten van het voorbehoedmiddel betaal je wel. Je kunt het zelf meenemen of in onze kliniek kopen.

Ben je niet Nederlands verzekerd of kom je uit het buitenland, dan betaal je ook plaatsingskosten.

Voor actuele tarieven van voorbehoedmiddelen en plaatsingskosten bel ons dan op werkdagen

Vergoeding

Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van het spiraal of het hormoonstaafje. Neem voor de vergoeding zelf contact op met je verzekeraar.

Jonger dan 21

Ben je jonger dan 18, dan worden de plaatsingskosten én het spiraal of hormoonstaafje vergoed uit de basisverzekering. Voor jongeren van 18 tot 21 jaar geldt dit ook, alleen de kosten tellen dan wel mee voor het eigen risico. De vergoeding vraag je zelf aan bij je ziektekostenverzekering.

A. Het spiraal

Onze kliniek biedt de volgende spiralen aan:

 • T-safe (koperspiraal)
 • Ballerine (koperspiraal) (alleen in de Amsterdamse kliniek)
 • Mirena (hormoon)
 • Kyleena (hormoon)

Koperspiraal of hormoonspiraal?

Koperspiraal

 • Een koperspiraal is betrouwbaar
 • De menstruaties zijn iets heviger
 • Is direct werkzaam vanaf het moment van plaatsing
 • Een koperspiraal werkt vijf tot tien jaar (afhankelijk van het type)
 • Bevat geen hormonen

Hormoonspiraal

 • Een hormoonspiraal is heel betrouwbaar
 • De menstruaties zijn minder zwaar of verdwijnen. De menstruaties kunnen ook onregelmatig worden.
 • Geeft een zeer kleine hoeveelheid hormoon (progestageen) af. Er komt daardoor veel minder progestageen in het bloed dan bijvoorbeeld bij de pil.
 • Is direct werkzaam als je de spiraal tijdens de menstruatie laat inbrengen.
 • Een hormoonspiraal werkt vijf jaar

B. Het hormoonstaafje (Implanon)

Een implantatiestaafje (Implanon) is een kunststof staafje dat onder de huid van je bovenarm wordt aangebracht. Het staafje geeft een hormoon (progestageen) af. Het staafje kan drie jaar blijven zitten. Bij vrouwen met een gewicht boven de 90 kg is dit doorgaans twee Jaar.
Het implantatiestaafje is een van de meest betrouwbare voorbehoedmiddelen.

Kan ik bij jullie een spiraal laten plaatsen na de behandeling?

Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kun je aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. Heb je gekozen voor de abortuspil, dan kun je een spiraal laten plaatsen vier weken na de behandeling, bij de nacontrole.

Ben je in Nederland verzekerd, dan is de plaatsing van de spiraal na een abortus gratis. De spiraal zelf kun je in onze kliniek kopen. We hebben verschillende typen spiralen, met en zonder hormonen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal. Neem voor de vergoeding zelf contact op met je verzekeraar. Ben je jonger dan 18, dan zijn de plaatsing en de spiraal gratis.

Kan ik een hormoonstaafje (Implanon) bij jullie laten plaatsen?

Dit kan, je kunt bij ons een Implanon laten plaatsen na een abortus. De plaatsing is dan gratis. De implanon moet je in de kliniek betalen. Ook als je geen abortus hebt gehad, kun je bij ons een afspraak maken voor het plaatsen van een implanon. Je moet dan wel de kosten van de plaatsing betalen.

Ik ben jonger dan 21, is de spiraal dan gratis?

Ben je jonger dan 21 jaar, dan wordt de spiraal (en ook de plaatsing ervan) vergoed uit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat het bedrag van je eigen risico afgaat. Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je geen eigen risico en zijn de spiraal en de plaatsing dus gratis.