NL EN FR DE PL
 

De Behandeldag

a. Thuis

Heb je gekozen voor de zuigcurettage of dagbehandeling, zorg dan dat je nuchter bent. Ook als je een plaatselijke verdoving wilt.
Lees verder

Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Neem voordat je bij ons komt een douche. Kom je voor een zuigcurettage of dagbehandeling en heb je piercings in je tong of genitaliën, verwijder die thuis. Ook kunstnagels (van tenminste 1 vinger) moet je verwijderen.

Gebruik in de 48 uur voor de behandeling geen alcohol of drugs. Ook is het verstandig om in de 24 uur voor de behandeling niet te roken.

Zorg dat je alle benodigde spullen voor je behandeling bij je hebt. Voor elke behandeling hebben we je legitimatiebewijs, verzekeringsbewijs en (als je die hebt) je verwijsbrief nodig. Kom je voor een zuigcurettage of dagbehandeling, dan heb je ook wat kleding nodig.

Kom op tijd! Heb je vertraging, neem dan meteen contact op met de kliniek. Afhankelijk van de reden van je vertraging en het soort afspraak dat je hebt, besluiten we dan of je behandeling door kan gaan of dat we een nieuwe afspraak met je moeten maken.

b. De intake

Bij binnenkomst in de kliniek, meld je je bij de receptie. Je geeft je benodigde pasjes en documenten aan de receptioniste. Je krijgt een (medische) vragenlijst die je in de wachtkamer invult en daarna inlevert bij de receptie. Je pasjes krijg je dan weer terug.

c. Gesprek met de arts

De arts wil je eerst even alleen spreken. Dit is om vast te stellen of de abortus echt je eigen beslissing is. Als je dat wilt, mag je begeleider daarna bij het vooronderzoek en de echo zijn. Spreek je geen (of niet goed) Nederlands of Engels, dan belt de arts met de tolkentelefoon om het gesprek in je eigen taal te laten vertalen.
Lees verder

De arts doet een vooronderzoek en stelt met behulp van echografie vast hoe lang je precies zwanger bent. Afhankelijk van de duur van je zwangerschap is dit via je buik of een inwendige (vaginaal) echo. Wil je de echo zien of wil je een kopie van de echofoto hebben, dan kan dat. Vraag dit aan de arts.

Is er op de echo nog geen duidelijke zwangerschap te zien, dan maken we meestal een nieuwe afspraak met je.

d. Gesprek met de verpleegkundige

Na het gesprek met de arts ga je terug naar de wachtkamer. Moet je de behandeling zelf betalen, of wil je anticonceptie laten plaatsen aansluitend aan de behandeling? Vraag dan even bij de receptie wanneer je deze moet betalen.
Lees verder

De verpleegkundige haalt je op voor een tweede gesprek en de voorbereiding op de behandeling. Je kunt haar of hem om uitleg vragen als je iets niet begrijpt. Ook kun je tijdens dit gesprek je keuze voor anticonceptie bespreken.

Voel je je nog steeds onzeker over je beslissing, bespreek dit dan gerust met de verpleegkundige. Als je toch meer tijd nodig hebt of te veel twijfelt is dat niet erg. Je kunt dan een nieuwe afspraak maken of de behandeling definitief afzeggen.

  1. Abortuspil
    De eerste pil krijg je nu van de verpleegkundige. Deze slik je in de kliniek. De andere pillen krijg je mee naar huis. De verpleegkundige legt je uit je wanneer je thuis kunt beginnen met het vervolg van de behandeling, en wat je precies kunt verwachten. Ook krijg je een uitgebreid informatieblad mee. Hierna kun je naar huis.

  2. Zuigcurettage en dagbehandeling
    Je gaat je nu voorbereiden op de behandeling. Je gaat naar de afdeling en kleed je om. Je ligt op een zaal met andere vrouwen. Er zijn kluisjes waar je je spullen in kunt doen. Van de verpleegkundige krijg je een medicijn dat de baarmoedermond soepeler maakt (misoprostol). Dit middel moet ongeveer een uur inwerken. Ben je langer dan 18 weken zwanger, dan is de inwerktijd 2 tot 3 uur. Is je behandeling onder sedatie (roesje), dan brengt de verpleegkundige alvast een infuusnaaldje in je arm aan.

e. Bloed afnemen

Ben je langer dan zeven weken zwanger, dan hebben we je bloedgroep en rhesusfactor nodig. De verpleegkundige zal daarom bloed bij je afnemen. Bij een abortus is de rhesusfactor belangrijk. We moeten weten of deze positief of negatief is. Afhankelijk van de zwangerschapsduur geven wij bij een negatieve rhesusfactor direct na de behandeling een antistof-injectie.
Lees verder

Ben je langer dan 18 weken zwanger, dan bepaalt de verpleegkundige ook het ijzergehalte van je bloed (HB). Is dit te laag (in zeldzame gevallen), dan besluit de arts dat de behandeling op een andere dag moet plaatsvinden.

f. Naar de behandelkamer

Als het tijd is voor je behandeling ga je naar de behandelkamer. Daar neem je plaats in een gynaecologische stoel. De behandeling wordt uitgevoerd door een abortusarts. Die wordt daarbij geassisteerd door minimaal één verpleegkundige.
Lees verder

Bij een roesje (sedatie) krijg je een kortwerkend slaapmiddel via het infuus in je arm toegediend. Je valt dan binnen 30 seconden in slaap. Je slaapt zolang de behandeling duurt. Een roesje is dus geen narcose. Kies je voor een plaatselijke verdoving, dan geeft de arts een aantal prikjes in je baarmoedermond. Hier voel je weinig van. Bij zwangerschappen boven de 13 weken krijg je meestal een roesje.

Afhankelijk van de zwangerschapsduur, duurt de behandeling 5 tot 25 minuten. Na de behandeling word je vrijwel direct weer wakker. De verpleegkundige brengt je terug naar de rustkamer.

g. Na de behandeling

Je blijft nog minstens een uur in de rustruimte. Je krijgt nu antibiotica om infecties te voorkomen. Hoe lang je moet blijven, hangt af van de duur van je zwangerschap, hoe je je voelt en je reactie op de medicijnen.
Lees verder

Je mag pas vertrekken nadat je door de arts of verpleegkundige bent gecontroleerd. Heb je een roesje gehad, dan mag je 24 uur lang niet deelnemen aan het verkeer (autorijden of (brom)fietsen). Het slaapmiddel blijft namelijk 24 uur in je bloed en maakt je minder scherp. Neem je toch deel aan het verkeer en krijg je schade, dan wordt die niet gedekt door de verzekering.