Plaatselijke verdoving of sedatie

Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kun je zelf kiezen tussen plaatselijke verdoving of sedatie (hierbij word je in slaap gebracht). Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan. Een ruggenprik is bij ons niet mogelijk.

 

Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaap je niet. Je voelt de prikjes van de verdoving en wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, zal voor iedere vrouw verschillend zijn. Je voelt meestal wel wat krampen na de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn.

 

Bij behandeling met sedatie krijgt je via een naald in de arm een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de sedatie, wanneer je slaapt, merk je niets van de behandeling. Als de behandeling voorbij is, word je wakker gemaakt. Je voelt zich daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig.

 

Na een zuigcurettage met sedatie of na een abortus in het tweede trimester, mag je gedurende 24 uur niet actief aan het verkeer deelnemen.

 

Aan de sedatie zijn bij gezonde mensen nauwelijks risico’s verbonden; het is echter van belang dat je eventuele gezondheidsproblemen en medicijnen die je gebruikt bij het gesprek voorafgaand aan de behandeling duidelijk aangeeft. Bij bepaalde medische problemen of als er sprake is van ernstig overgewicht kan de arts besluiten geen sedatie te geven in verband met het verhoogde risico.