NL EN FR DE PL
 

Na de dagbehandeling of abortuspil

De volgende klachten zijn in de eerste dagen of weken na de dagbehandeling of het gebruik van de abortuspil normaal:

Heb je  last van een of meer van de onderstaande klachten, neem dan altijd contact op met onze kliniek of met je huisarts:

Bloedverlies en pijn

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie.

Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.  Het bloedverlies kan even weg zijn en dan weer terugkomen, dit verloopt bij iedereen anders.
Tegen de pijn kun je ibuprofen, paracetamol of Aleve slikken, eventueel in combinatie met paracetamol. Gebruik geen aspirine. Lees altijd goed de bijsluiter van de pijnstillers en houd je aan de voorgeschreven hoeveelheden.

Hormonale klachten

Bijverschijnselen van de zwangerschap zoals misselijkheid en emotionele instabiliteit verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Omdat de zwangerschapshormonen nog een tijdje in je lichaam blijven, kan een zwangerschapstest tot drie/vier weken na de behandeling positief zijn.

Gespannen borsten en/of stuwing

Was je al wat langer zwanger, dan kunnen je borsten na de behandeling nog een tijdje gespannen en pijnlijk aanvoelen. Je kunt ook stuwing hebben en er kan melk uit je borsten komen. 

Het dragen van een strakke beha (zonder beugels) vermindert deze klachten. Vooral niet de borsten masseren. Ook kunnen ijskompressen helpen. Eventueel kun je een pijnstiller innemen.

Eerste menstruatie

Meestal word je binnen vier tot zes weken weer ongesteld. De menstruatie kan in het begin nog wat afwijken van het normale patroon. Gebruik je de pil, dan komt de bloeding meestal na de eerste strip. De eerste menstruatie is vaak heel anders dan je gewend bent: hij kan veel heviger of langer zijn, of juist veel minder en korter. De eerste menstruatie zegt niets over hoe je menstruaties daarna zijn.

Wanneer mag ik na de abortus weer seks hebben?

Om infecties te voorkomen, mag je de eerste twee weken na de behandeling geen vaginale seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Je mag wel douchen.

Wanneer ben ik weer vruchtbaar na een abortus?

Na een abortus ben je meteen weer vruchtbaar.

Bij welke klachten na een abortus moet ik me zorgen maken?

Normale klachten in de eerste dagen na de behandeling zijn:

  • Bloedverlies en krampen
  • Buikpijn of rugpijn
  • Verhoging
  • Emotionele instabiliteit
  • Diarree of misselijkheid van de antibiotica

Eventuele bijverschijnselen van de zwangerschap verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Omdat de zwangerschapshormonen nog in je lichaam aanwezig zijn, kan een zwangerschapstest tot 3 weken na de behandeling positief zijn.

Het is verstandig om ongeveer drie a vier weken na de behandeling een zwangerschapstest te doen. Is de test nog (licht) positief, voel je je nog zwanger of heb je andere klachten, neemt dan contact met ons op.

De kans op infectie is gering maar als je je ziek voelt en langer dan een dag koorts (meer dan 38 °C) en buikpijn hebt, kan dit wijzen op een infectie. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact met ons op.

Moet ik na een abortus voor nacontrole komen?

Het is belangrijk dat er vier weken na de behandeling een nacontrole plaatsvindt. De nacontrole kun je door onze kliniek laten doen, of door je huisarts. Een nacontrole door onze kliniek is meestal telefonisch. Is er na de abortus een spiraal geplaatst of waren er complicaties, dan vindt de nacontrole in de kliniek plaats.

Tijdens de nacontrole bespreekt de arts of verpleegkundige  met je of je lichamelijk goed hersteld bent, of je (nog) klachten hebt en hoe het op emotioneel vlak met je gaat. Ook komt aan de orde hoe je de behandeling hebt ervaren en of je problemen hebt met de verwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan het gebruik van anticonceptie.

Bij een nacontrole in de kliniek bespreek je met de arts dezelfde onderwerpen als bij de telefonische nacontrole. Daarnaast doe je een zwangerschapstest en wordt er opnieuw een echo gemaakt.

Wanneer kan ik na een abortus weer sporten of werken?

Na een abortus kun je in principe de volgende dag weer naar je werk of opleiding. Ook mag je gewoon weer sporten. Afhankelijk van hoe je je voelt, is het verstandig om het in de eerste week na de behandeling nog even rustig aan te doen. Je voelt zelf het beste wat je wel en nog niet kunt.

Word ik na een abortus vanzelf weer ongesteld?

Meestal wordt je binnen 4 tot 6 weken weer ongesteld. Je menstruatie kan in het begin nog wat afwijken van het normale patroon. Bij pilgebruik komt de bloeding meestal na de eerste strip.

Ik geef borstvoeding, vanaf wanneer mag ik dat weer gaan doen na de behandeling?

De medicijnen die je tijdens en na de behandeling krijgt, kunnen geen kwaad bij het geven van borstvoeding. Een heel enkele keer moeten we een medicijn toedienen dat hier wel effect op heeft. Je kunt dan het beste een paar uur daarna geen borstvoeding geven. Uiteraard bespreken we dit vooraf met je. Vertel tijdens het intakegesprek met de arts daarom ook altijd dat je borstvoeding geeft. We houden daar dan rekening mee.