NL EN FR DE PL
 

Na de dagbehandeling of abortuspil

De volgende klachten zijn in de eerste dagen of weken na de dagbehandeling of het gebruik van de abortuspil normaal:

Heb je  last van een of meer van de onderstaande klachten, neem dan altijd contact op met onze kliniek of met je huisarts:

Bloedverlies en pijn

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie.

Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.  Het bloedverlies kan even weg zijn en dan weer terugkomen, dit verloopt bij iedereen anders.
Tegen de pijn kun je ibuprofen, paracetamol of Aleve slikken, eventueel in combinatie met paracetamol. Gebruik geen aspirine. Lees altijd goed de bijsluiter van de pijnstillers en houd je aan de voorgeschreven hoeveelheden.

Hormonale klachten

Bijverschijnselen van de zwangerschap zoals misselijkheid en emotionele instabiliteit verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Omdat de zwangerschapshormonen nog een tijdje in je lichaam blijven, kan een zwangerschapstest tot drie/vier weken na de behandeling positief zijn.

Gespannen borsten en/of stuwing

Was je al wat langer zwanger, dan kunnen je borsten na de behandeling nog een tijdje gespannen en pijnlijk aanvoelen. Je kunt ook stuwing hebben en er kan melk uit je borsten komen. 

Het dragen van een strakke beha (zonder beugels) vermindert deze klachten. Vooral niet de borsten masseren. Ook kunnen ijskompressen helpen. Eventueel kun je een pijnstiller innemen.

Eerste menstruatie

Meestal word je binnen vier tot zes weken weer ongesteld. De menstruatie kan in het begin nog wat afwijken van het normale patroon. Gebruik je de pil, dan komt de bloeding meestal na de eerste strip. De eerste menstruatie is vaak heel anders dan je gewend bent: hij kan veel heviger of langer zijn, of juist veel minder en korter. De eerste menstruatie zegt niets over hoe je menstruaties daarna zijn.