NL EN FR DE PL
 

Verwerking van de abortus

Een abortusbehandeling kan een emotionele ervaring zijn. Ook al weet je zeker dat je (nu) geen kind wilt, dan blijft abortus een moeilijke beslissing. Veel vrouwen worstelen daardoor met tegenstrijdige gevoelens. Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je nog een tijd verdrietig, somber of labiel voelt.

Heb je hulp nodig bij het verwerken van de abortus, dan kun je het beste contact opnemen met de Fiom. Deze organisatie heeft veel ervaring met het begeleiden van vrouwen na een abortus.

Wat zijn mijn opties als ik ongewenst zwanger ben en geen abortus wil?

Is je zwangerschap ongewenst maar heb je bezwaren tegen abortus? Dan kun je ervoor kiezen de zwangerschap uit te dragen en je baby af te staan ter adoptie of pleegouderzorg. Je huisarts kan je daarbij ondersteunen of je kunt naar de FIOM gaan. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleiding bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand doen. Voor een adres in jouw buurt kun je kijken op de website www.fiom.nl.

Waarom heb ik 5 dagen bedenktijd?

De Nederlandse wet bepaalt een bedenktijd van vijf dagen. Dat wil zeggen dat je minimaal vijf dagen moet nadenken over je besluit om de zwangerschap af te breken, nadat je daarover met een arts hebt gesproken. Behandeling kan vanaf de zesde dag plaatsvinden.
Als je niet langer dan 16 dagen over tijd bent, geldt de wettelijke termijn van vijf dagen bedenktijd niet.

Ik zie erg op tegen de abortus, kan ik mijn ervaringen met iemand delen?

Als je je onzeker voelt of moeite hebt om een beslissing te nemen, kun je contact opnemen met de FIOM. Dit is een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in je omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kun je voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.

Moet ik na een abortus voor nacontrole komen?

Het is belangrijk dat er vier weken na de behandeling een nacontrole plaatsvindt. De nacontrole kun je door onze kliniek laten doen, of door je huisarts. Een nacontrole door onze kliniek is meestal telefonisch. Is er na de abortus een spiraal geplaatst of waren er complicaties, dan vindt de nacontrole in de kliniek plaats.

Tijdens de nacontrole bespreekt de arts of verpleegkundige  met je of je lichamelijk goed hersteld bent, of je (nog) klachten hebt en hoe het op emotioneel vlak met je gaat. Ook komt aan de orde hoe je de behandeling hebt ervaren en of je problemen hebt met de verwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan het gebruik van anticonceptie.

Bij een nacontrole in de kliniek bespreek je met de arts dezelfde onderwerpen als bij de telefonische nacontrole. Daarnaast doe je een zwangerschapstest en wordt er opnieuw een echo gemaakt.

Vanaf wanneer is er een hartslag en wat betekent dit?

Vanaf ongeveer zes weken zwangerschap (dus vier weken na de bevruchting) kan er al hartactie zijn. Dit betekent dat er een paar cellen aangelegd zijn die later het hart gaan vormen. Deze cellen kloppen en pompen bloed rond. Er is dan echter nog niet een volledig gevormd hart, dat is pas ongeveer met twaalf weken zwangerschap.