NL EN FR DE PL
 

Verwerking van de abortus

Een abortusbehandeling kan een emotionele ervaring zijn. Ook al weet je zeker dat je (nu) geen kind wilt, dan blijft abortus een moeilijke beslissing. Veel vrouwen worstelen daardoor met tegenstrijdige gevoelens. Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je nog een tijd verdrietig, somber of labiel voelt.

Heb je hulp nodig bij het verwerken van de abortus, dan kun je het beste contact opnemen met de Fiom of Praktijk Myra Borkent. Deze organisaties hebben veel ervaring met het begeleiden van vrouwen na een abortus. In maart 2023 start het Humanistisch Verbond ook met een gespreksgroep.

Wat gebeurt er met het vruchtje (foetus) en het abortusweefsel?

Na de behandeling blijft het vruchtje in de kliniek waar het zorgvuldig wordt bewaard. Op een later tijdstip wordt het collectief gecremeerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Ik laat mijn zwangerschap afbreken vanwege een foetale afwijking. Kan ik afscheid nemen?

Dit kan alleen in Bloemenhovekliniek Haarlem. Er zijn verschillende mogelijkheden om afscheid te nemen in geval van een zwangerschapsafbreking vanwege medisch (foetale) afwijkingen:
- collectieve crematie
- collectieve crematie met verstrooiing
- individuele crematie
- als je in Nederland woont, individuele begrafenis

Voor meer informatie klik op deze link.

Kan ik informatie krijgen over het geslacht?

Bij het maken van de echo kijkt de arts alleen naar zaken die voor de medische behandeling van belang zijn, zoals de zwangerschapsduur en de ligging van de placenta. De arts kijkt niet naar het geslacht. Wij hebben dus geen informatie over het geslacht (sekse).

Kan ik een echofoto krijgen?

Bij het vooronderzoek maakt de arts een echofoto. Je kunt hiervan een afdruk krijgen, als je dat voorafgaand aan het onderzoek aan de arts vraagt. Bedenk je achteraf dat je een afdruk van de foto wilt? Je kunt dan een kopie van de echofoto op werkdagen bij de receptie ophalen op vertoon van je legitimatiebewijs. Kun of wil je niet langskomen, mail ons dan jouw verzoek samen met een scan van je paspoort of identiteitsbewijs.

Ik heb een abortus laten uitvoeren en heb daar emotioneel last van. Waar kan ik hulp vinden?

Een abortusbehandeling kan een emotionele ingreep zijn. Ook als vrouwen zeker weten dat ze geen kind willen, blijft abortus een moeilijke beslissing. Veel vrouwen worstelen met tegenstrijdige gevoelens. Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je verdrietig, somber of labiel voelt. Heb je behoefte om met iemand te praten, dan kun je contact opnemen met deĀ FIOM of Praktijk Myra Borkent. Dit zijn organisaties die vrouwen voor en na een abortus begeleiden.