NL EN FR DE PL
 

Abortuspil

De abortuspil is in onze klinieken mogelijk bij een zwangerschap tot en met acht weken. De abortuspil (een medicamenteuze abortus) bestaat uit twee verschillende middelen die de zwangerschap stoppen en vervolgens afdrijven. De arts in onze kliniek beoordeelt of deze behandeling geschikt is voor jou. De behandeling met de abortuspil verloopt in twee fasen.

Fase 1, in de kliniek

Tijdens je afspraak in de kliniek slik je een pil. Dit middel, Mifegyne®, zorgt ervoor dat de zwangerschap stopt met groeien. Voordat je deze pil slikt, moet je zeker zijn van je keuze. Je kunt niet meer terug als je de Mifegyne® hebt ingenomen. Je mag de Mifegyne® niet mee naar huis nemen, deze moet je in de kliniek innemen.

Fase 2, thuis

Je krijgt vier pillen mee naar huis. Dit middel, misoprostol, breng je thuis vaginaal in. Dit doe je minimaal 24 uur en maximaal 72 uur na het slikken van de eerste pil in de kliniek. Na het inbrengen van de pillen ga je een half uurtje liggen.

Afstoten zwangerschap

Gemiddeld 1 tot 2 uur na het inbrengen van misoprostol begint de afstoting van de zwangerschap. Dit kan lang duren, soms wel tot 24 uur. Misoprostol zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Dit veroorzaakt pijn en (soms hevig) bloedverlies.
Zowel het bloedverlies als de pijn duren meestal langer en zijn heviger dan bij een normale menstruatie. Het beste kun je daarom direct na het gebruik van de vaginale tabletten een pijnstiller innemen. Sommige vrouwen krijgen ook diarree, misselijkheid, moeten overgeven of krijgen koude rillingen.

Voor sommige vrouwen kan de abortuspil een heftige behandeling zijn. Er moet daarom altijd een volwassene bij je zijn die op de hoogte is van de abortus en voor je kan zorgen. Op de dag dat je de pillen inbrengt kun je geen andere verplichtingen hebben. Zorg er ook voor dat je voldoende pijnstilling in huis hebt. Bij voorkeur ibuprofen of diclofenac, ook in de vorm van zetpillen voor als je misselijk bent en over moet geven.

Na de abortuspil behandeling

Na de abortuspil behandeling zul je last hebben van buikpijn en bloedverlies. De klachten kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en nemen geleidelijk aan af. De zwangerschapsverschijnselen worden na een week al minder. Nemen je klachten niet af, heb je verhoging of voel je je niet lekker, neem dan altijd contact met ons op.