NL EN FR DE PL
 

Zuigcurettage

Een zuigcurettage (vacuümaspiratie) is mogelijk tot en met 12 weken zwangerschap. Bij deze behandeling wordt de zwangerschap weggezogen. De zuigcurettage vindt plaats onder verdoving. Je kunt daarbij kiezen voor een plaatselijke verdoving of een roesje (sedatie) waardoor je kort slaapt. Je verblijft ongeveer 4 uur in onze kliniek.

Voorbereiding

Om de baarmoedermond soepeler te maken, krijg je vaak eerst twee tabletten misoprostol van de verpleegkundige. Dit medicijn moet minstens een uur inwerken en kan soms een lichte buikkramp veroorzaken.

De verdoving

Kies je voor een roesje (sedatie), dan krijg je in de behandelkamer een kortwerkend slaapmiddel via een infuus in je arm. Je valt dan binnen 30 seconden in slaap en slaapt zolang de behandeling duurt. Het slaapmiddel is geen narcose.

Nuchter
Voor een roesje moet je maag helemaal leeg zijn (nuchter). Dit betekent dat je vanaf 6 uur voor de behandeling niets meer mag eten, en vanaf 2 uur voor de behandeling niet meer mag drinken. Voor die tijd mag je wel wat thee of water drinken (geen melkproducten).

Let op: je mag na een roesje gedurende 24 uur niet zelf autorijden, (brom)fietsen of een scooter besturen.
Neem in deze tijd ook geen belangrijke beslissingen

Heb je gekozen voor een plaatselijke verdoving, dan dient de arts deze vlak voor de behandeling toe. Dit gebeurt met een aantal kleine prikjes in de baarmoedermond. Deze prikjes zijn meestal niet pijnlijk. Omdat de baarmoeder op deze manier niet helemaal verdoofd is, kun je tijdens de behandeling wel krampen voelen.

De zuigcurettage behandeling

Tijdens de behandeling lig je in een gynaecologische stoel. Een abortusarts voert de behandeling uit en wordt daarbij geassisteerd door minimaal één verpleegkundige. Met een speculum (eendenbek) maakt de arts de baarmoedermond eerst zichtbaar. Vervolgens wordt de baarmoeder met een zuigbuisje leeggezogen.
Aansluitend aan de behandeling kun je een spiraal of hormoonstaafje laten plaatsen.

Na de behandeling

Na de behandeling ga je naar de rustruimte. Hier blijf je nog een uur ter controle. Ook krijg je antibiotica om infecties te voorkomen.
Na de behandeling kun je last hebben van buikpijn en bloedverlies. De klachten kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en nemen geleidelijk aan af. De zwangerschapsverschijnselen worden na een week al minder. Nemen je klachten niet af, heb je verhoging of voel je je niet lekker, neem dan altijd contact met ons op.