NL EN FR DE PL
 

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor een consult of behandeling? Bel ons dan op werkdagen.
Houd er rekening mee dat het in de ochtenduren vaak druk is en dat je dus misschien wat langer in de wacht staat.

Bij het maken van de afspraak vragen we de volgende informatie van je:

  • Je naam, geboortedatum en telefoonnummer.
  • Je Burgerservicenummer (BSN) als je in Nederland woont.
  • De datum van de eerste dag van je laatste menstruatie, of de documenten van een echo-onderzoek.
  • Of je medicijnen gebruikt, overgewicht hebt en of er medische bijzonderheden zijn.
  • Welke behandeling je kiest.

Behandelingen vanaf 18 weken zwangerschap vinden alleen in Bloemenhovekliniek Haarlem plaats

Jonger dan 16 jaar

Ben je jonger dan 16 jaar, dan heb je voor een abortus (schriftelijke) toestemming nodig van één van je ouders of van je wettelijke voogd. Is dat niet mogelijk, neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je  verder.

Afspraak afzeggen

Wil je je afspraak afzeggen of verzetten? Geef dat dan zo snel mogelijk (telefonisch of per mail) aan ons door. We kunnen jouw afspraak dan aan een andere vrouw geven.

Corona
Voor vrouwen, die een afspraak hebben of krijgen, geldt dat zij gezond moeten zijn. We verzoeken je om thuis een zelftest te doen.

Alleen naar de kliniek of samen?

Het is fijn als er iemand met je mee kan komen. Je mag één begeleider meenemen naar de kliniek. Dat kan je partner zijn, maar bijvoorbeeld ook een vriend of vriendin of een familielid. Je mag zelf beslissen of deze persoon ook bij het gesprek met de arts aanwezig is. De arts zal je wel eerst even alleen willen spreken. Dit is om zeker te weten dat de abortus je eigen beslissing is. Je begeleider mag niet bij de behandeling zijn en mag ook niet in de rustruimte komen. Kinderen mogen niet meekomen naar de kliniek.

“Wil jullie enorm bedanken voor de goede zorgen en de liefdevolle behandeling. Het blijft iets wat echt niet leuk is, maar jullie krijgen het voor elkaar dat je met een kleine glimlach en een rustig gevoel de kliniek te verlaat. Mijn oprechte dank.”

Lees meer ervaringen

Is er een wachtlijst?

Meestal kun je on onze kliniek binnen een week een afspraak krijgen.

Waarom heb ik 5 dagen bedenktijd?

De Nederlandse wet bepaalt een bedenktijd van vijf dagen. Dat wil zeggen dat je minimaal vijf dagen moet nadenken over je besluit om de zwangerschap af te breken, nadat je daarover met een arts hebt gesproken. Behandeling kan vanaf de zesde dag plaatsvinden.
Als je niet langer dan 16 dagen over tijd bent, geldt de wettelijke termijn van vijf dagen bedenktijd niet.

Kan ik zonder verwijzing terecht?

Ja, met ingang van 1 januari 2023 heb je geen verwijsbrief meer nodig en heb je ook geen wettelijke bedenktijd. Je  kunt dus direct een afspraak maken in een van onze klinieken.
Ben je wel bij je huisarts of gynaecoloog geweest en heb je een verwijsbrief gekregen? Neem die dan mee naar je afspraak.

Ik ben minderjarig, heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Als je 15 jaar of jonger bent, dan moeten jij zelf en een van je ouders of je voogd toestemming geven voor de behandeling. Je kunt dus niet gedwongen worden tot een abortus. Als je je ouder(s) of voogd niet op de hoogte kan brengen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 023 528 98 90.

Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders of voogd nodig.

Is het erg als ik al eerder een abortus heb ondergaan?

Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling.

Kan mijn partner of begeleider aanwezig zijn bij de behandeling?

Je partner of begeleider kan bij het gesprek en het vooronderzoek door de arts zijn en bij het aanvullend gesprek met de verpleegkundige. De arts zal je  wel eerst even alleen willen spreken. Je partner of begeleider mag niet bij de behandeling aanwezig zijn.

Kan ik bij jullie een spiraal laten plaatsen na de behandeling?

Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kun je aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. Heb je gekozen voor de abortuspil, dan kun je een spiraal laten plaatsen vier weken na de behandeling, bij de nacontrole.

Ben je in Nederland verzekerd, dan is de plaatsing van de spiraal na een abortus gratis. De spiraal zelf kun je in onze kliniek kopen. We hebben verschillende typen spiralen, met en zonder hormonen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal. Neem voor de vergoeding zelf contact op met je verzekeraar. Ben je jonger dan 18, dan zijn de plaatsing en de spiraal gratis.

Worden de kosten van de abortusbehandeling gedekt door mijn ziektekostenverzekering?

Nee. Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor de abortusbehandeling te betalen. De kosten worden dan volledig vergoed uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Je zorgverzekeraar wordt door ons niet op de hoogte gesteld van de behandeling en er gaat niets van je eigen risico af. Je blijft dus anoniem.

Hoe zit het met mijn privacy?

Wij gaan zeer zorgvuldig om met je persoonsgegevens en geven alleen informatie aan familie of bekenden als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Als je bijvoorbeeld weet dat een familielid of vriend(in) zal opbellen en geïnformeerd moet worden, moet je dat even laten weten aan de receptie. Ook geven wij geen gegevens door over je behandeling aan je zorgverzekering.

Ik wil niet naar mijn huisarts voor een verwijzing of mijn huisarts wil me niet verwijzen, waar kan ik terecht?

Je kunt een afspraak in onze kliniek maken voor een eerste gesprek. Als je langer zwanger bent dan 6 weken en 2 dagen, kunnen wij in verband met de wettelijk verplichte wachttijd (5 dagen) pas 6 dagen later de behandeling uitvoeren.