NL EN FR DE PL
 

Abortus 13 – 22 weken

Abortus 13 – 17 weken

Bij een zwangerschap vanaf 13 weken tot 17 weken spreken we van een tweede trimester behandeling. Voor deze behandeling kun je in beide klinieken terecht. De abortus wordt uitgevoerd met behulp van enkele medische instrumenten.
De behandeling vindt in principe plaats onder sedatie (roesje), tenzij je gezondheid dit niet toestaat vanwege een ziekte of ernstig overgewicht (een te hoge BMI).

Voorbereiding

Om de baarmoeder voor te bereiden op de  behandeling, krijg je  een uur van tevoren een medicijn (misoprostol) dat de baarmoedermond zacht maakt. Van dit middel kun je je misselijk en rillerig gaan voelen en buikkramp krijgen.

De verdoving

In de behandelkamer krijg je een kortwerkend slaapmiddel via een infuus in je arm. Je valt binnen 30 seconden in slaap en slaapt zolang de behandeling duurt.

Nuchter
Voor een roesje moet je maag helemaal leeg zijn (nuchter). Dit betekent dat je vanaf 6 uur voor de behandeling niets meer mag eten, en vanaf 2 uur voor de behandeling niet meer mag drinken. Voor die tijd mag je nog wel wat thee of water nemen (geen melkproducten).

Let op: je mag na een roesje gedurende 24 uur niet zelf autorijden, (brom)fietsen of een scooter besturen.
Neem in deze tijd geen belangrijke beslissingen.

De abortusbehandeling

Tijdens de behandeling lig je in een gynaecologische stoel. De behandeling wordt uitgevoerd door een abortusarts die wordt geassisteerd door minimaal één verpleegkundige. Met een speculum (eendenbek) maakt de arts de baarmoedermond en baarmoederhals eerst zichtbaar. De vrucht (foetus) wordt weggehaald met instrumenten en de baarmoeder wordt verder schoongemaakt.
Tot een zwangerschapsduur van 15 weken kun je aansluitend aan de behandeling een spiraal of hormoonstaafje laten plaatsen.

Na de behandeling

Na de behandeling ga je naar de rustruimte. Hier blijf je nog een uur ter controle. Ook krijg je antibiotica om infecties te voorkomen. De totale verblijfsduur is gemiddeld 4 tot 5 uur.

Na de behandeling kun je last hebben van buikpijn en bloedverlies. De klachten kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en nemen geleidelijk aan af. De zwangerschapsverschijnselen worden na een week al minder. Nemen je klachten niet af, heb je verhoging of voel je je niet lekker, neem dan altijd contact met ons op.

Abortus 18 – 22 weken

Deze behandeling vindt alleen plaats in Bloemenhovekliniek Haarlem. Je verblijft 6 tot 8 uur in onze kliniek.

Bij een zwangerschapsduur van 18 tot 22 weken vindt de behandeling altijd plaats onder sedatie (roesje).

Twee tot drie uur voor de behandeling krijg je een medicijn, misoprostol, dat de baarmoedermond soepel maakt en zorgt voor enige ontsluiting. Als je klaar bent voor de behandeling wordt je eerst in slaap gebracht. De behandeling verloopt nagenoeg hetzelfde als bij de behandeling voor 13 tot 17 weken. Afhankelijk van de zwangerschapsduur varieert de behandeltijd van 15 tot 25 minuten. Direct na de behandeling word je weer wakker. Je blijft daarna nog ongeveer twee uur in de kliniek ter controle.