NL EN FR DE PL
 

Overtijdbehandeling

Ben je nog maar kort zwanger, dan wordt de abortus ook wel een overtijdbehandeling genoemd. Dit is een wettelijke term die betekent dat je geen verwijzing van een arts nodig hebt. Ook heb je geen verplichte bedenktijd van vijf dagen.

Hoeveel dagen overtijd?

Voor een overtijdbehandeling mag je op de behandeldag niet langer zwanger zijn dan 6 weken en 2 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is minimaal 10 dagen en maximaal 16 dagen over tijd.
De arts kijkt met een echo of je binnen deze termijn valt. Blijk je toch langer zwanger te zijn, dan mag de arts nog niet behandelen. Je moet dan eerst de verplichte bedenktijd van vijf dagen doorlopen.
Ook als je te kort zwanger bent (< 5 weken) en er daardoor op de echo nog geen (duidelijke) zwangerschap te zien is, kan de arts vaak nog niets doen. We maken dan meestal een nieuwe afspraak met je.

De overtijdbehandeling kan een abortuspil zijn of een zuigcurettage (vacuümaspiratie).

Langer dan 16 dagen over tijd
Ben je meer dan 16 dagen over tijd? Dan heb je een wettelijke bedenktijd. Die gaat in op de dag nadat je voor het eerst met een arts hebt gesproken over je zwangerschap en je wens om die te beëindigen.

Het eerste gesprek kan met je eigen huisarts zijn, een gynaecoloog of een arts in onze kliniek. Heb je het eerste gesprek niet in onze kliniek, dan hebben we een verwijsbrief van de arts nodig. De verwijzing mag niet van een verloskundige zijn. De datum van het eerste gesprek moet in deze brief staan. Na het gesprek moet je minimaal vijf dagen wachten (wettelijke bedenktijd) voordat de behandeling plaats kan vinden. Je kunt dan wel alvast een afspraak bij ons maken.