NL EN FR DE PL
 

Overtijdbehandeling

Ben je nog maar kort onbedoeld zwanger en wil je de zwangerschap afbreken? Dan kun je terecht bij een abortuskliniek.

Overtijdbehandeling was vroeger een andere naam voor vroege zwangerschapsbeëindiging (5 tot 6 weken zwangerschap). Je had dan geen verwijzing nodig, en je had ook geen verplichte bedenktijd. Begin 2023 is deze regel afgeschaft. Je kunt nu altijd direct een afspraak bij ons maken, ook als je langer dan 6 weken zwanger bent. Zonder verwijzing, en zonder bedenktijd.

Abortuskliniek Haarlem en abortuskliniek Amsterdam bieden twee opties als overtijdbehandeling:

Afspraak maken

Voor een behandeling in een van onze abortusklinieken, kun je telefonisch een afspraak maken. Je afspraak is meteen voor de behandeling zelf, het is dus niet alleen een intakegesprek. De wachttijden voor een afspraak lopen uiteen van een paar dagen tot ruim een week.

Op de dag van je afspraak moet je minimaal 5 weken en 2 dagen zwanger zijn, dit is gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Ben je korter zwanger, dan is de zwangerschap vaak nog niet zichtbaar op de echo en kan de arts (voor je eigen veiligheid) nog niets doen.

Ben je jonger dan 16? Dan heb je toestemming van je ouders of voogd nodig. Is dat niet mogelijk, meld dit dan bij het maken van je afspraak. Wij helpen je altijd verder.

Al met al is de ervaring met de abortuspil me heel erg meegevallen!! Ik wil dit expliciet benoemen omdat er op het internet heel veel negatieve verhalen over te lezen zijn!

Gesprek en echo

Op de dag van je behandeling krijg je eerst een gesprek met een van onze artsen. Dit is om er zeker van te zijn dat je geen twijfels hebt over je beslissing en dat de abortus je eigen vrije keuze is.

Daarna maakt de arts altijd een echo. Dit is om vast te stellen hoeveel weken je zwanger bent en of de gekozen behandeling geschikt is. De echo is meestal via je buik en soms vaginaal. Ben je meer dan 12 weken zwanger? Dan kun je bij onze klinieken terecht voor een tweede trimester behandeling. Meer informatie over abortus van 13 tot 22 weken.

Overnachten is niet nodig

Alle behandelingen, ook een overtijdbehandeling, vinden overdag plaats. Een overnachting is dus niet nodig. Kies je voor de abortuspil? Dan ben je ongeveer een uur in de kliniek.

Kies je voor een zuigcurettage behandeling? Dan ben je ongeveer 3 a 4 uur in de kliniek. Als de zuigcurettage onder sedatie (roesje) heeft plaatsgevonden, dan mag je de 24 uur die daarop volgt niet zelf autorijden of iets anders besturen. Meer informatie & FAQ’s over abortusbehandelingen.