De abortuspil- t/m 8 weken zwangerschap

(medicamenteuze abortus in het eerste trimester)

Ben je ongewenst zwanger? Dan is het mogelijk de zwangerschap af te breken met een zgn. abortuspil. Dit kan tot en met acht weken, na de eerste dag van je laatste menstruatie.

 

Hoe werkt de abortus pil?

Bij de behandeling neem je twee medicijnen.

  • Mifegyne®, het eerste medicijn, zorgt er in de meeste gevallen voor dat de zwangerschap niet verder doorgroeit.
  • Cytotec®, het tweede medicijn, leidt tot een bloeding waarmee u de zwangerschapsresten verliest.

 

In de kliniek krijgt je de abortuspil Mifegyne® te slikken. Vervolgend krijg je 4 tabletten Cytotec® mee naar huis. Deze tabletten breng je 2 dagen later vaginaal in. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en de zwangerschap wordt afgestoten.

Abortuspil

Dit veroorzaakt pijn en bloedverlies. Zowel het bloedverlies als de pijn kunnen langer duren en erger zijn dan een normale menstruatie. Soms krijg je last van diarree, misselijkheid of koude rillingen. Het is daarom het beste om meteen ook een pijnstiller te nemen. Er moet tijdens deze dag een volwassene bij je zijn die op de hoogte is van de abortus. Meer informatie over de periode na inname van de abortuspil.

Kan ik de abortuspil kopen en wat kost het?

De pil is verkrijgbaar in onze kliniek. Daar kun je anoniem terecht. De arts beoordeelt of deze overtijdbehandeling geschikt is en het verantwoord is om de abortuspil te verstrekken. Behandeling met de abortuspil vindt niet plaats wanneer je meer dan acht weken zwanger bent, wanneer je gezondheid dat niet toelaat of wanneer met de echo geen (duidelijke) zwangerschap is te zien. In dat laatste geval maken wij een nieuwe afspraak.

 

Als je in Nederland woont hoef je waarschijnlijk niets te betalen voor de abortus pil. Deze worden vergoed door een subsidie.
Meer informatie over abortus kosten.

De totale verblijfsduur in de kliniek is gemiddeld 2 uur. Vier weken na de abortus doet u een zwangerschapstest ter controle.

 

Op www.keuzebijabortus.nl u meer informatie over de medicamenteuze abortus.

 

Morning after pil 

De abortus pil is geen morning-after pil. De morning after pil (Norlevo®) kun je bij de drogist of apotheek halen als je minder dan 3 dagen geleden onbeschermde seks hebt gehad. Er is geen recept voor nodig. Hoe eerder je de morning after pil neemt, hoe beter.

De pil bevat een hormoon die ervoor zorgt dat een bevruchte eicel niet in de baarmoeder kan innestelen. De pil beschermt echter niet volledig. Als je meer dan een week overijd bent, doe dan een zwangerschapstest.

 

Tot vijf dagen na onveilige seks kan er ook een koperspiraaltje in de baarmoeder worden geplaatst. Dit voorkomt het doorgaan van de zwangerschap en beschermt bovendien tegen een nieuwe zwangerschap.

Neem contact op als je vragen hebt of meer informatie wenst.