Veelgestelde vragen (FAQ)

 

1.| Wat kan ik doen als ik onbeschermde seks had of het misgegaan is met het condoom?

Als dat minder dan 3 dagen geleden is gebeurd, kun je bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil (Norlevo®) kopen. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Een morning-afterpil beschermt echter niet voor 100%. Als je meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kun je bij de apotheek en drogist krijgen.

Als je minder dan 5 dagen eerder onveilige seks heeft gehad, kan er ook een koperspiraaltje in u je baarmoeder worden geplaatst. Dat voorkomt het doorgaan van de zwangerschap en beschermt je bovendien tegen een nieuwe zwangerschap.

 

2.| Wat kan ik doen als ik over tijd ben?

Als je al meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kun je bij de apotheek en drogist krijgen. Als je niet zeker bent van de uitslag van de test, dan kunt u na een week nogmaals een zwangerschapstest doen. Eventueel kun je ook in Beahuis & Bloemenhovekliniek een afspraak maken voor een zwangerschapsbepaling.

 

3.| WAT ZIJN MIJN KEUZES ALS IK ONGEWENST ZWANGER BEN?

Bent u onbedoeld zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.

Ben je onbedoeld zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.

  1. Je bent gewenst zwanger. Neem dan contact op met je huisarts of een verloskundigenpraktijk voor de zwangerschapsbegeleiding.
  2. Je bent ongewenst zwanger en kiest voor pleegouderzorg of afstand ter adoptie doen. Uw huisarts kan u daarbij ondersteunen of u kunt naar de FIOM gaan. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleiding bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand doen. Voor een adres in uw omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl.
  3. Je bent ongewenst zwanger en kiest voor een overtijdbehandeling of abortus plegen. Neem dan contact op met je huisarts die je kan verwijzen naar Beahuis & Bloemenhovekliniek. Je kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen.

Je kunt het beste heel zorgvuldig je plannen en gevoelens nagaan, om pas dan de beslissing te nemen die jouw het beste lijkt. Hoewel je zelf de beslissing moet nemen, is het vaak prettig je probleem met iemand anders te bespreken. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan kun je een afspraak maken bij je huisarts, bij Beahuis & Bloemenhovekliniek of bij de FIOM voor een gesprek.

 

4.| Tot hoeveel weken in de zwangerschap kan ik een behandeling krijgen?

In Beahuis & Bloemenhovekliniek is een behandeling tot 22 weken mogelijk.

 

5.| Hoe kan ik een afspraak maken?

Je kunt telefonisch een afspraak maken van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 16.45 uur. Ons telefoonnummer is +31 (0)23 528 98 90.

Wanneer je eigen medicatie gebruikt of een medische bijzonderheid heeft, moet je dat bij het maken van de afspraak melden.

 

6.| Is er een wachtlijst?

Meestal kun je binnen een week een afspraak krijgen.
Als je langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, moeten we wel bij het maken van de afspraak rekening houden met de vijf dagen bedenktijd.

 

7.| Waarom gelden er vijf dagen bedenktijd, ik heb toch al nagedacht?

De Nederlandse wet bepaalt een bedenktijd van vijf dagen. Dat wil zeggen dat je minimaal vijf dagen moet nadenken over je besluit om de zwangerschap af te breken, nadat je daarover met een arts hebt gesproken. Behandeling kan vanaf de zesde dag plaatsvinden.
Als je niet langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, geldt de wettelijke termijn van vijf dagen bedenktijd niet.

 

8.| Kan ik ook zonder verwijsbrief van mijn huisarts of gynaecoloog bij de Bloemenhovekliniek terecht?

Als je niet langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, heb je geen verwijsbrief nodig.

Ben je verder dan zestien dagen ‘over tijd’ dan is een verwijsbrief van je huisarts of een andere arts het bewijs dat je minimaal vijf dagen hebt nagedacht over je besluit om de zwangerschap af te breken. Een voorbeeld is te vinden onder ‘Formulieren’.

Als je liever niet naar je eigen arts gaat, kun je met één van onze artsen spreken over je voornemen tot het afbreken van de zwangerschap. Behandeling kan vanaf de zesde dag na dit gesprek plaatsvinden. Je hebt dan geen verwijsbrief nodig.

 

9.| Ik ben minderjarig. Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Als je 15 jaar of jonger bent, dan moeten jij en je ouders toestemming geven voor de behandeling. Als je jouw ouders niet op de hoogte kan brengen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90.
Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders nodig.

 

10.| Wat moet ik meenemen naar de kliniek?

Wij vragen je een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen. Ook hebben we je verzekeringspas nodig. Als je niet verzekerd bent, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90. Verder vragen wij u om een nachthemd of lang T-shirt, een badjas, slippers, sokken, extra ondergoed, maandverband en toiletartikelen mee te nemen.

 

11.| Hoelang duurt de totale behandeling, inclusief voor- en nazorg?

Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken mag je in de loop van de (na)middag weer naar huis. Gemiddeld ben je 5 tot 6 uur in de kliniek.

 

Afhankelijk van het verloop van de behandeling vanaf 18 weken zwangerschap mag je ’s middags of 's avonds naar huis. Gemiddeld ben je 8 tot 10 uur in de kliniek.

 

12.| Waar moet ik op letten op de dag van de behandeling?

Het is belangrijk dat je vanaf 6 uur voor de behandeling niet meer eet. Daarvoor mag je een lichte maaltijd zonder melkproducten nemen. Je mag tot de afspraaktijd heldere vloeistoffen drinken, zoals bijvoorbeeld water, thee en appelsap. Als Je in de kliniek bent mag je niet meer drinken en roken.
Wanneer je eigen medicatie hebt, moet je dat bij het maken van de afspraak melden. Doorgaans kun je de eigen medicatie zoals gewoonlijk gebruiken, ook op de dag van de behandeling.

 

13.| Wat gebeurt er op de dag van de behandeling?

Bij aankomst meldt je je bij de receptie. Nadat je een vragenlijst hebt ingevuld, heb je een gesprek en vooronderzoek bij één van onze artsen. Met behulp van echografie stelt de arts vast hoe lang je precies zwanger bent. Vervolgens roept een verpleegkundige je op. Met haar kun je de keuze voor anticonceptie bespreken. Ook kan zij al je vragen beantwoorden. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig.

De behandeling vindt plaats op de eerste verdieping, waar je ook een bed krijgt toegewezen. Afhankelijk van de zwangerschapsduur variëren de behandelmethode en de observatietijd. Na de behandeling krijg je antibiotica tegen infecties voorgeschreven.

Drie weken later kom jenaar de kliniek voor een nacontrole. Eventueel kun je hiervoor ook naar je eigen huisarts of gynaecoloog gaan.

 

14.| Wat gebeurt er tijdens het vooronderzoek door de arts?

Nadat je een vragenlijst hebt ingevuld, volgt een gesprek met één van onze artsen. Die spreekt met je over je besluit om de zwangerschap af te breken en over je gezondheid. De arts doet een medisch vooronderzoek en stelt met behulp van echografie vast hoe lang jeprecies zwanger bent. Dit is nodig om de behandelmethode vast te stellen. Ook geeft de arts advies over voorbehoedsmiddelen die je na de abortus kunt gebruiken.

 

15.| In hoeverre speelt mijn gewicht een rol bij de behandeling?
Je hebt een verhoogd risico bij de sedatie, als je een ernstig overgewicht of ondergewicht heeft. Lijd he aan ernstig overgewicht of ondergewicht, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90.

 

16.| Is het erg als je al eerder een abortus hebt ondergaan?

Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling.

 

17.| Hoe wordt een abortusbehandeling uitgevoerd?

Tot en met 8 weken zwangerschap kun je kiezen voor de abortuspil. Je krijgt een medicijn met een “anti-zwangerschapshormoon" dat er in de meeste gevallen voor zorgt dat de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. Twee dagen later krijgt je, thuis of in de kliniek, prostaglandinetabletten die de baarmoeder doen samentrekken zodat de vrucht wordt afgestoten. Je kunt ook kiezen voor een zuigcurettage.

Tot 12 weken is een zuigcurettage mogelijk met plaatselijke verdoving of onder sedatie. Het baarmoederhalskanaal wordt via de vagina verdoofd en iets wijder gemaakt. Vervolgens wordt een dun buisje ingebracht en het weefsel afgezogen. Soms is het nodig dat je enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten krijgt, die de baarmoederhals soepel maken.

Vanaf 13 weken moet de baarmoedermond verder worden opgerekt en wordt de vrucht met instrumenten verwijderd. Daarna wordt de baarmoeder schoongemaakt door middel van een curettage. U krijgt enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten, die de baarmoederhals soepel maken.

Bij een zwangerschap van 18 weken en verder krijg he gedurende de dag medicijnen toegediend die de baarmoedermond soepel maken en zorgen voor enige ontsluiting. Voorafgaand is soms een voorbereidende behandeling onder sedatie noodzakelijk. In de middag volgt de uiteindelijke abortusbehandeling waarbij de baarmoedermond wordt opgerekt en de vrucht met instrumenten wordt verwijderd. Daarna wordt de baarmoeder altijd schoongemaakt door middel van een curettage.

 

18.| Krijg ik narcose, een ruggenprik of plaatselijke verdoving?

Een ruggenprik wordt niet gegeven. Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kunt je kiezen tussen plaatselijke verdoving of sedatie. Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan. Na een ingreep onder sedatie, mag je gedurende 24 uur niet zelf auto- of motorrijden en ook niet (brom)fietsen.

 

19.| Doet de behandeling pijn?

Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaap je niet en voel je wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, zal voor iedere vrouw verschillend zijn. Je voelt meestal wel wat krampen na de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn.

Bij behandeling met sedatie krijg je via een naald in de arm een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de sedatie merk je niets van de behandeling. Direct na de behandeling word je wakker gemaakt. Je voelt zich daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig.

 

20.| Kan mijn partner of begeleider bij de behandeling aanwezig zijn? 

Je partner of begeleider kan bij het gesprek en het vooronderzoek door de arts zijn en het aanvullend gesprek met de verpleegkundige. De arts zal je ook een moment alleen willen spreken. Ook mag degene die met je mee is gekomen even mee naar de verpleegafdeling. Het is niet mogelijk dat je partner of begeleider bij de behandeling aanwezig is.

 

21.| Welke complicaties kunnen er optreden?

De kans op een complicatie tijdens of na de ingreep is uiterst klein en neemt toe met de duur van de zwangerschap. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder. Aanvullende behandeling in een algemeen ziekenhuis in onze regio, waarmee wij een samenwerkingsovereenkomst hebben, kan in dat geval nodig zijn (< 0,2%).

Daarnaast kan het voorkomen dat een prille zwangerschap toch niet is beëindigd of dat er restweefsel in de baarmoeder is achtergebleven. In dat geval kan de arts besluiten dat aanvullende medicatie of een curettage nodig is.

 

22.| WAAR MOET IK LETTEN IN DE DAGEN NA DE BEHANDELING?

Uit voorzorg krijg je antibiotica tegen infecties. Als je na de derde dag meer dan 38 oC koorts hebt, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90. 


Wanneer na de behandeling de borsten gespannen en pijnlijk aanvoelen, mag je pijnstilling zoals Paracetamol, Advil, Ibuprofen of Aleve innemen. Wanneer er melk uit de tepels komt, is het mogelijk deze afscheiding te remmen. Deze medicijnen schrijven we niet standaard voor in verband met de bijwerkingen. Neem hiervoor contact op met je eigen arts.

 

De eerste twee weken na de abortusbehandeling mag je geen seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag je douchen.

 

23.| Ik zie emotioneel erg op tegen de abortus. Kan ik mijn ervaringen met iemand delen?
Als je je onzeker voelt of moeite heeft een beslissing te nemen, kun je contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in uw omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kun je voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.

 

24.| HEEFT EEN ABORTUS NEGATIEVE GEVOLGEN VOOR EEN ZWANGERSCHAP IN DE TOEKOMST?

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen. De eerstvolgende menstruatie kun je 4 tot 6 weken na de abortus verwachten.

 

25.| Tot hoelang na de abortus mag ik geen seksuele gemeenschap hebben?

Om infecties te voorkomen mag je de eerste twee weken na de behandeling geen seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag je douchen.

 

26.| Kan ik na de abortusbehandeling een spiraal laten plaatsen?

Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kan je aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. Voor het actuele tarief voor de plaatsing van de spiraal kun je contact met ons opnemen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal en/of (een gedeelte van) het tarief voor de plaatsing van de spiraal. Voor de vergoeding neemt u contact op met uw verzekeraar.

 

27.| WORDEN DE KOSTEN VAN DE BEHANDELING GEDEKT DOOR MIJN ZIEKTEKOSTENVERZEKERING?

Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor de behandeling te betalen en worden de kosten volledig vergoed door het Ministerie van VWS. Bij ons in de kliniek kan de abortusbehandeling anoniem plaatsvinden. Je zorgverzekeraar wordt niet op de hoogte gesteld en je betaalt geen eigen risico. (Bij een behandeling in het ziekenhuis gebeurt dit wel.)

Om vast te stellen of je in aanmerking komt voor vergoeding, hebben wij je geldige verzekeringspas of polis van je ziektekostenverzekering nodig. Verder vragen wij je een geldig identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen.

 

Als je niet in Nederland woont, betaal je de abortus kosten  zelf. Het tarief is afhankelijk van de zwangerschapsduur. Voor de actuele prijzen kun je contact met ons opnemen. 

 

28.| HOE WORDT MIJN PRIVACY GEWAARBORGD? IK WIL NIET DAT DE BIOLOGISCHE VADER, MIJN PARTNER OF MIJN FAMILIE HET TE WETEN KOMT.

Wij gaan zeer zorgvuldig om met je persoonsgegevens en geven alleen informatie aan familie of bekenden als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Als je bijvoorbeeld weet dat een familielid of vriend(in) zal opbellen en geïnformeerd moet worden, moet je dat even laten weten aan de receptie.