Veelgestelde vragen (FAQ)

 

1.| Wat kan ik doen als ik onbeschermde seks had of het misgegaan is met het condoom?

Als dat minder dan 3 dagen geleden is gebeurd, kunt u bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil (Norlevo®) kopen. U heeft geen recept van de huisarts nodig. Een morning-afterpil beschermt echter niet voor 100%. Als u meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kunt u bij de apotheek en drogist krijgen.

Als u minder dan 5 dagen eerder onveilige seks heeft gehad, kan er ook een koperspiraaltje in uw baarmoeder worden geplaatst. Dat voorkomt het doorgaan van de zwangerschap en beschermt u bovendien tegen een nieuwe zwangerschap.

 

2.| Wat kan ik doen als ik over tijd ben?

Als u al meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kunt u bij de apotheek en drogist krijgen. Als u niet zeker bent van de uitslag van de test, dan kunt u na een week nogmaals een zwangerschapstest doen. Eventueel kunt u ook in Beahuis & Bloemenhovekliniek een afspraak maken voor een zwangerschapsbepaling.

 

3.| WAT ZIJN MIJN KEUZES ALS IK ONBEDOELD ZWANGER BEN?

Bent u onbedoeld zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.

Bent u onbedoeld zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.

  1. U bent gewenst zwanger. Neem dan contact op met uw huisarts of een  verloskundigenpraktijk voor de zwangerschapsbegeleiding.
  2. U bent ongewenst zwanger en kiest voor pleegouderzorg of afstand ter adoptie doen. Uw huisarts kan u daarbij ondersteunen of u kunt naar de FIOM gaan. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleiding bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand doen. Voor een adres in uw omgeving kunt u kijken op de website www.fiom.nl.
  3. U bent ongewenst zwanger en kiest voor abortus plegen. Neem dan contact op met uw huisarts die u kan verwijzen naar Beahuis & Bloemenhovekliniek. U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen.

U kunt het beste heel zorgvuldig uw plannen en gevoelens nagaan, om pas dan de beslissing te nemen die u het beste lijkt. Hoewel uzelf de beslissing moet nemen, is het vaak prettig uw probleem met iemand anders te bespreken. Komt u er zelf niet helemaal uit, dan kunt u een afspraak maken bij uw huisarts, bij Beahuis & Bloemenhovekliniek of bij de FIOM voor een gesprek.

 

4.| Tot hoeveel weken in de zwangerschap kan ik een behandeling krijgen?

In Beahuis & Bloemenhovekliniek is een behandeling tot 22 weken mogelijk.

 

5.| Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt telefonisch een afspraak maken van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 16.45 uur. Ons telefoonnummer is +31 (0)23 528 98 90.

Wanneer u eigen medicatie gebruikt of een medische bijzonderheid heeft, moet u dat bij het maken van de afspraak melden.

 

6.| Is er een wachtlijst?

Meestal kunt u binnen een week een afspraak krijgen.
Als u langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, moeten we wel bij het maken van de afspraak rekening houden met de vijf dagen bedenktijd.

 

7.| Waarom gelden er vijf dagen bedenktijd, ik heb toch al nagedacht?

De Nederlandse wet bepaalt een bedenktijd van vijf dagen. Dat wil zeggen dat u minimaal vijf dagen moet nadenken over uw besluit om de zwangerschap af te breken, nadat u daarover met een arts heeft gesproken. Behandeling kan vanaf de zesde dag plaatsvinden.
Als u niet langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, geldt de wettelijke termijn van vijf dagen bedenktijd niet.

 

8.| Kan ik ook zonder verwijsbrief van mijn huisarts of gynaecoloog bij de Bloemenhovekliniek terecht?

Als u niet langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, heeft u geen verwijsbrief nodig.

Bent u verder dan zestien dagen ‘over tijd’ dan is een verwijsbrief van uw huisarts of een andere arts het bewijs dat u minimaal vijf dagen heeft nagedacht over uw besluit om de zwangerschap af te breken. Een voorbeeld is te vinden onder ‘Formulieren’.

Als u liever niet naar uw eigen arts gaat, kunt u met één van onze artsen spreken over uw voornemen tot het afbreken van de zwangerschap. Behandeling kan vanaf de zesde dag na dit gesprek plaatsvinden. U heeft dan geen verwijsbrief nodig.

 

9.| Ik ben minderjarig. Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Als je 15 jaar of jonger bent, dan moeten jij en je ouders toestemming geven voor de behandeling. Als je jouw ouders niet op de hoogte kan brengen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90.
Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders nodig.

 

10.| Wat moet ik meenemen naar de kliniek?

Wij vragen u een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen. Ook hebben we uw verzekeringspas nodig. Als u niet verzekerd bent, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90. Verder vragen wij u om een nachthemd of lang T-shirt, een badjas, slippers, sokken, extra ondergoed, maandverband en toiletartikelen mee te nemen.

 

11.| Hoelang duurt de totale behandeling, inclusief voor- en nazorg?

Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken mag u in de loop van de (na)middag weer naar huis. Gemiddeld bent u 5 tot 6 uur in de kliniek.

 

Afhankelijk van het verloop van de behandeling vanaf 18 weken zwangerschap mag u ’s middags of 's avonds naar huis. Gemiddeld bent u 8 tot 10 uur in de kliniek.

 

12.| Waar moet ik op letten op de dag van de behandeling?

Het is belangrijk dat u vanaf 6 uur voor de behandeling niet meer eet. Daarvoor mag u een lichte maaltijd zonder melkproducten nemen. U mag tot de afspraaktijd heldere vloeistoffen drinken, zoals bijvoorbeeld water, thee en appelsap. Als u in de kliniek bent mag u niet meer drinken en roken.
Wanneer u eigen medicatie heeft, moet u dat bij het maken van de afspraak melden. Doorgaans kunt u de eigen medicatie zoals gewoonlijk gebruiken, ook op de dag van de behandeling.

 

13.| Wat gebeurt er op de dag van de behandeling?

Bij aankomst meldt u zich bij de receptie. Nadat u een vragenlijst heeft ingevuld, heeft u een gesprek en vooronderzoek bij één van onze artsen. Met behulp van echografie stelt de arts vast hoe lang u precies zwanger bent. Vervolgens roept een verpleegkundige u op. Met haar kunt u uw keuze voor anticonceptie bespreken. Ook kan zij al uw vragen beantwoorden. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig.

De behandeling vindt plaats op de eerste verdieping, waar u ook een bed krijgt toegewezen. Afhankelijk van de zwangerschapsduur variëren de behandelmethode en de observatietijd. Na de behandeling krijgt u antibiotica tegen infecties voorgeschreven.

Drie weken later komt u naar de kliniek voor een nacontrole. Eventueel kunt u hiervoor ook naar uw eigen huisarts of gynaecoloog gaan.

 

14.| Wat gebeurt er tijdens het vooronderzoek door de arts?

Nadat u een vragenlijst heeft ingevuld, heeft u een gesprek met één van onze artsen. Die spreekt met u over uw besluit om de zwangerschap af te breken en over uw gezondheid. De arts doet een medisch vooronderzoek en stelt met behulp van echografie vast hoe lang u precies zwanger bent. Dit is nodig om de behandelmethode vast te stellen. Ook geeft de arts advies over voorbehoedsmiddelen die u na de abortus kunt gebruiken.

 

15.| In hoeverre speelt mijn gewicht een rol bij de behandeling?
U heeft een verhoogd risico bij de sedatie, als u een ernstig overgewicht of ondergewicht heeft. Lijdt u aan ernstig overgewicht of ondergewicht, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90.

 

16.| Is het erg als je al eerder een abortus hebt ondergaan?

Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling.

 

17.| Hoe wordt een abortusbehandeling uitgevoerd?

Tot en met 8 weken zwangerschap kunt u kiezen voor de abortuspil. U krijgt een medicijn met een “anti-zwangerschapshormoon" dat er in de meeste gevallen voor zorgt dat de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. Twee dagen later krijgt u, thuis of in de kliniek, prostaglandinetabletten die de baarmoeder doen samentrekken zodat de vrucht wordt afgestoten. U kunt ook kiezen voor een zuigcurettage.

Tot 12 weken is een zuigcurettage mogelijk met plaatselijke verdoving of onder sedatie. .Het baarmoederhalskanaal wordt via de vagina verdoofd en iets wijder gemaakt. Vervolgens wordt een dun buisje ingebracht en het weefsel afgezogen.Soms is het nodig dat u enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten krijgt, die de baarmoederhals soepel maken.

Vanaf 13 weken moet de baarmoedermond verder worden opgerekt en wordt de vrucht met instrumenten verwijderd. Daarna wordt de baarmoeder schoongemaakt door middel van een curettage. U krijgt enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten, die de baarmoederhals soepel maken.

Bij een zwangerschap van 18 weken en verder krijgt u gedurende de dag medicijnen toegediend die de baarmoedermond soepel maken en zorgen voor enige ontsluiting. Voorafgaand is soms een voorbereidende behandeling onder sedatie noodzakelijk. In de middag volgt de uiteindelijke abortusbehandeling waarbij de baarmoedermond wordt opgerekt en de vrucht met instrumenten wordt verwijderd. Daarna wordt de baarmoeder altijd schoongemaakt door middel van een curettage.

 

18.| Krijg ik narcose, een ruggenprik of plaatselijke verdoving?

Een ruggenprik wordt niet gegeven. Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kunt u kiezen tussen plaatselijke verdoving of sedatie. Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan. Na een ingreep onder sedatie, mag u gedurende 24 uur niet zelf auto- of motorrijden en ook niet (brom)fietsen.

 

19.| Doet de behandeling pijn?

Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaapt u niet en voelt u wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, zal voor iedere vrouw verschillend zijn. U voelt meestal wel wat krampen na de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn.

Bij behandeling met sedatie krijgt u via een naald in de arm een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de sedatie merkt u niets van de behandeling. Direct na de behandeling wordt u wakker gemaakt. U voelt zich daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig.

 

20.| Kan mijn partner of begeleider bij de behandeling aanwezig zijn? 

Uw partner of begeleider kan bij het gesprek en het vooronderzoek door de arts zijn en het aanvullend gesprek met de verpleegkundige. De arts zal u ook een moment alleen willen spreken. Ook mag degene die met u mee is gekomen even mee naar de verpleegafdeling. Het is niet mogelijk dat uw partner of begeleider bij de behandeling aanwezig is.

 

21.| Welke complicaties kunnen er optreden?

De kans op een complicatie tijdens of na de ingreep is uiterst klein en neemt toe met de duur van de zwangerschap. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder. Aanvullende behandeling in een algemeen ziekenhuis in onze regio, waarmee wij een samenwerkingsovereenkomst hebben, kan in dat geval nodig zijn (< 0,2%).

Daarnaast kan het voorkomen dat een prille zwangerschap toch niet is beëindigd of dat er restweefsel in de baarmoeder is achtergebleven. In dat geval kan de arts besluiten dat aanvullende medicatie of een curettage nodig is.

 

22.| WAAR MOET IK LETTEN IN DE DAGEN NA DE BEHANDELING?

Uit voorzorg krijgt u antibiotica tegen infecties. Als u na de derde dag meer dan 38 oC koorts heeft, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)23 528 98 90. Buiten kantooruren zijn wij bereikbaar via de doktersdienst op telefoonnummer 0900-1515 of vanuit het buitenland +31 35 692 92 23.


Wanneer na de behandeling de borsten gespannen en pijnlijk aanvoelen, mag u pijnstilling zoals Paracetamol, Advil, Ibuprofen of Aleve innemen. Wanneer er melk uit de tepels komt, is het mogelijk deze afscheiding te remmen. Deze medicijnen schrijven we niet standaard voor in verband met de bijwerkingen. Neem hiervoor contact op met uw eigen arts.

 

De eerste twee weken na de behandeling mag u geen seks hebben. In deze weken mag u ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag u zich douchen.

 

23.| Ik zie emotioneel erg op tegen de abortus. Kan ik mijn ervaringen met iemand delen?
Als u zich onzeker voelt of moeite heeft een beslissing te nemen, kunt u contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in uw omgeving kunt u kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kunt u voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.

 

24.| HEEFT EEN ABORTUS NEGATIEVE GEVOLGEN VOOR EEN ZWANGERSCHAP IN DE TOEKOMST?

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen. De eerstvolgende menstruatie kunt u 4 tot 6 weken na de abortus verwachten.

 

25.| Tot hoelang na de abortus mag ik geen seksuele gemeenschap hebben?

Om infecties te voorkomen mag u de eerste twee weken na de behandeling geen seks hebben. In deze weken mag u ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag u zich douchen.

 

26.| Kan ik na de abortusbehandeling een spiraal laten plaatsen?

Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kan u aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. Voor het actuele tarief voor de plaatsing van de spiraal kunt u contact met ons opnemen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal en/of (een gedeelte van) het tarief voor de plaatsing van de spiraal. Voor de vergoeding neemt u contact op met uw verzekeraar.

 

27.| WORDEN DE KOSTEN VAN DE BEHANDELING GEDEKT DOOR MIJN ZIEKTEKOSTENVERZEKERING?

Als u in Nederland woont of werkt, hoeft u niet voor de behandeling te betalen en worden de kosten volledig vergoed door het Ministerie van VWS. Uw zorgverzekeraar wordt niet op de hoogte gesteld en u betaalt geen eigen risico (in tegenstelling tot een abortus in het ziekenhuis).

Om vast te stellen of u in aanmerking komt voor vergoeding, hebben wij uw geldige verzekeringspas of polis van uw ziektekostenverzekering nodig. Verder vragen wij u een geldig identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen.

 

Als u niet in Nederland woont, betaalt u de kosten van de behandeling zelf. Het tarief is afhankelijk van de zwangerschapsduur. Voor de actuele prijzen kunt u contact met ons opnemen. 

 

28.| HOE WORDT MIJN PRIVACY GEWAARBORGD? IK WIL NIET DAT DE BIOLOGISCHE VADER, MIJN PARTNER OF MIJN FAMILIE HET TE WETEN KOMT.

Wij gaan zeer zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en geven alleen informatie aan familie of bekenden als u daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Als u bijvoorbeeld weet dat een familielid of vriend(in) zal opbellen en geïnformeerd moet worden, moet u dat even laten weten aan de receptie.